Programari lliure.Un pas a portar a terme.Part 2.

La part pràctica

És important tenir en compte que un ordinador és una eina, doncs no és una finalitat en sí mateix. Hi ha qui desitja posseir una màquina digna de ser exhibida, però hem de ser realistes i veure que som persones de carn i ossos, que depenem del món real, de les demés persones i de la natura.

Això no treu, però, que quan fem les coses ens convé fer-les amb una mica d’ètica, doncs sovint importa més com es fa el camí que no pas a on es vol arribar. Això és el què ens permetrà gaudir també del bon fer de la gent que ens envolta.

Et proposem alguns programes informàtics i en català

OpenOffice (gratuït): Lot de Processador de textos, Full de càlcul, Base de dades, Presentacions de diapositives i Editor de dibuixos; totalment compatible amb la resta d’ordinadors i documents.

www.softcatala.org/projectes/openoffice

Mozilla Firefox (gratuït): Navegador de pàgines d’Internet, segur, eficaç, i molt extensible.

www.softcatala.org/projectes/mozilla

Miro TV (gratuït): Descarregador de vídeos per a veure la televisió per Internet a la carta, sense restriccions ni publicitat. www.getmiro.com

GIMP (gratuït): per al retoc fotogràfic professional. Dels més potents i versàtils del món.

www.softcatala.org/projectes/gimp

Audacity (gratuït): Editor d’àudio digital, per a gravar, millorar, convertir i transformar el so.

audacity.sourceforge.net

Kdenlive (gratuït): Editor de vídeo digital.

es.wikibooks.org/wiki/Kdenlive

Pidgin (gratuït): el programa unificat de missatgeria instantània més versàtil i segur, compatible amb les xarxes IRC, AIM, ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, Jabber, Gadu-Gadu, SILC, GroupWise, Zephyr, etc.

www.softcatala.org/projectes/gaim

VLC media player (gratuït): Eficaç reproductor de tota mena de fitxers d’àudio i vídeo i emissions en directe, que també permet convertir formats.

www.videolan.org/vlc

aMule (gratuït): per a compartir tota mena de fitxers per Internet, és el més utilitzat per a trobar música i pel·lícules. www.amule.org

Tux typing (gratuït): programa educatiu en forma de joc, que ajuda eficaçment a aprendre mecanografia.

tuxtype.sourceforge.net

Ubuntu GNU/Linux (gratuït): sistema operatiu complet, amb tota mena de programes inclosos, i que permet provar-lo amb un CD-ROM sense necessitat d’instal·lar.

Altres llocs web recomanats:

– Jocs: www.linuxjuegos.com

– Alternativas libres: alts.homelinux.net

– El programari lliure a l’enciclopèdia lliure:

ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure

10 razones para usar Software Libre

(extracte de Carlos Fenollosa)

  1. Porque es sólido como una roca: las principales distribuciones de GNU/Linux, buscan la estabilidad por encima de todo.

  2. Porque tiene una larga tradición: El proyecto GNU es el primer movimiento visible para difundir el Software Libre, ya desde la década de 1980.

  3. Porque no le afectan virus ni espías: No existe programa al 100% seguro contra virus, pero hoy en día los sistemas basados en GNU/Linux son más estables y menos propensos a cualquier tipo de ataques que Microsoft Windows.

  4. Porque tiene exactamente lo que necesitas: El S.L. no se mueve por ventas ni márketing. No hay versiones nuevas cada año, sino cuando son necesarias.

  5. Porque permite hacer virguerías: ¿Quién dijo que el Software Libre era simple e inútil? Existen programas sofisticados y especializados como Blender 3D, Cinelerra, Apache, MySQL, Compiz Fusion, etc. que son Software Libre.

  6. Porque te da libertades, no te las quita: Aunque la mayor parte del S.L. es gratuito, este no es su gran poder. La libertad de distribución y modificación de los programas son los que hacen grande al S.L. Un conjunto de programadores de todo el mundo colaboran entre ellos para mejorar los programas de acuerdo con las necesidades reales de los usuarios.

  7. Porque tiene una amplia comunidad que te apoya: A diferencia de los programas para Microsoft, cada proyecto de GNU/Linux tiene una amplia comunidad de usuarios que colaboran compartiendo información, y ayudando a los novatos.

  8. Porque, si quieres, puedes aprender con él: Al estar disponible el código del programa y tener la libertad para modificarlo, cualquiera que quiera aprender informática puede examinar y usar este código.

  9. Porque es transparente y no te engaña: Otra ventaja de disponer del código fuente es que tu o la demás gente técnica examina lo que hace realmente. ¿Sabes realmente lo que hace tu sistema operativo cuando escribes tu número de cuenta corriente en tu ordenador? Nosotras sí.

  10. Porque posiblemente ya lo estés usando, ¡sin saberlo!

La solidaritat de milers de persones ha fet possible una gran comunitat, amb molts programes traduïts a la teva llengua.